• Vrste meda

 • Med od uljane repice

  u tečnom stanju žućkaste boje, u kristalnom stanju bele boje, blago ukusni i vrlo sladak med. Zbog visokog sadržaja glukoze, vrlo se brzo kristališe (čak za nekoliko dana). Odličan za pravljenje krem meda. Suprotno drugim vrstama, ima manje kiselog efekta, s toga se može koristi i u slučaju abnormalne želudačne kiseline. Zbog visokog sadržaja gvožđa, preporučuje se i za anemiju. Deluje na jačanje imunološkog sistema, dezinfekciju i antiinflamatorne efekte.

 • Bagremov med

  u tečnom stanju boja se kreće od vodene do bledo žute sa zelenkastim senkama. Zbog visokog sadržaja fruktoze, on je jedan od najmanje kristalnih meda na svetu. U odgovarajućim uslovima skladištenja, on će ostati u tečnom stanju do godinu dana. Ima blagi miris bagrema, mekan i ima slatki ukus meda. Zbog niskog sadržaja cvetnog praha ili polena, osetljivi na polen ga takođe mogu bezbedno koristiti. Preporučuje se za regulaciju varenja i suzbijanje kašlja.

 • Lipov med

  boja se kreće od svetlo žute do ambera žute boje. Snažan, tipično karakterističan cvetni med, blagog ukusa. Zbog proporcije fruktoze i glukoze, može se klasificirati kao med u kategorije srednje kristalizacije. Preporučuje da se koristi u slučaju nesanice jer ima dejstvo smirivanje organizma. To je najjači antiinflamatorni med koji je takođe dobar za smanjenje holesterola i kašlja, ali se preporučuje za prevenciju ateroskleroze zbog njene hranjive vrednosti.

 • Sucokretov med

  boja se kreće od zlatno žute do sunčano žute. To je veoma aromatičan med sa prijatnim kiselim ukusom. Prilično brzo se kristališe. Uglavnom se koristi kao komponenta mešovitog cvetnog meda. Jedna od najkiselijih sorti meda, nije preporučljiv u slučaju želudačne kiseline. Poseduje visok sadržaj minerala, njegovo dezinfekciono dejstvo i antiinflamatorni efekat su odlični za poboljšanje ukupnog zdrastvenog stanja, ali i za prevenciju bolesti gornjeg respiratornog trakta, ateroskleroze i nivoa holesterola.