Med je jedan od najvećih darova prirode. To je jedno blago, čiji su blagotvorni efekti neiscrpni. Med je jedan od najstarijih prirodnih lekovitih poslastica, koji može rešiti mnoge nastale zdrastvene probleme.
Brend „TISAMED” je najprirodniji med, vrste meda: lipov med, bagremov, od svilenice i cvetni med.
Otkupljeni i prerađeni med se plasira prvenstveno na evropsko i drugim stranim tržištima u zavisnosti od zahteva kupaca. Planiramo takođe da budemo prisutni i na domaćem tržištu, kao i saradnju sa našim postojećim partnerima za proizvodnju konditorskih poizvoda. Med će se prodavati u različitim pakovanjima u zavisnosti od potreba tržišta, počevši od pakovanja u buradima, teglama i HoReCa pakovanja.
Naravno osim našeg brenda TISAMED, spremni smo za saradnju sa našim kupcima i izradu novog brenda po njihovim zahtevima.
Boja bagremovog meda je obično blago žućkaste boje, ali ima i godina berbe u kojima se može otkriti i nešto zelenkaste boje. Miris bagremovog meda je veoma karakterističan, možemo da osetimo fascinantnu aromu cveća bagrema.
Bagremov med je pre svega jedinstven zbog svog posebnog ukusa, on je izuzetno sladak med.
Bagremov med može godinama da sačuva svoja prirodna svojsta, jer je sadržaj šećera veoma visok u poređenju sa drugim vrstama meda. Jedan od najznačajnijih pozitivnih efekata, za razliku od drugih vrsta meda je da ima manji sadržaj polena što ga čini manje alergičnim. Zbog toga ga i deca koja su sklona alergijama mogu slobodno koristiti u ishrani. Među pozitivnim efektima na ljudski organizam izdvajamo sledeće:
Cvetni med sakupljaju pčele iz dragocenog poljskog cveće i bilja, čineći ga odličnim medom. Boja varira u zavisnosti od vrste i količine prisustva poljskog cveća i bilja. Proces kristalizacije može biti brz ili umereniji u zavisnosti od kojeg cveća i bilja je med. U zavisnosti od toga zavisi i boja meda, svojstvo, ukus i aroma. Pogodan je za spremanje kolača. Njegov uticaj na ljudski organizam je složen, zog prisustva mnogih biljaka, ali po mišljenju stručnjaka to je jedna od najvrednih vrsta meda.
Pozitivne osobine cvetnog meda zavise od kojih vrsta cveća su pčele proizvele med, između ostalog njegov efekat se ogleda u sledećem:
Ukus meda od svilenice je izuzetno intezivan i izuzetno sočan. Negova aroma je tipično aromatična, a njena boja je sjajna slična bagremovom medu ali nešto tamnija u tonu. Sadržaj polena je veoma nizak, jer pčele ne sakupljaju polen, tako da ga i alergične osobe mogu slobodno konzumirati. Ova vrsta meda, poput kamenog saća, može zadržati svoje tekuće stanje dugo vremena ako su adekvatni uslovi skladištenja. Naravno, čak i nakon kristalizacije ne gubi u svoju vrednost, a može se konzumirati i u kristalnom stanju. Lekoviti efekat svilenice se ogleda u sledećem:
Lipov med je veoma prijatan med sa izričito sočnim ukusom. Boja meda se kreće od srednje smeđe do svetlo žute boje, u zavisnosti od toga kada se sakuplja med.
Ovaj tip meda zbog svog jakog ukusa najviše koristimo za pečenje i kuvanje odnosno za začinjavanje hrane i pića.
Redovno konzumiranje lipovog meda ima izuzetan uticaj na ljudski organizam. Preporučuje se dnevna doza od 4 – 5 čajnih kašika pre svega kao delikates, ali se isto tako u organizam može uneti kada se pomeša sa čajem. Lipov med je savršen izbor za svakoga, jer ima prijatan ukus, tako da ga i deca rado koriste, a preporučuje se i starijim osobama da ga redovno konzumiraju, zbog sledećih zdravstvenih efekata, a to su:
Izvor: www.mezbarlang.hu