• Mézfajták

 • Olajrepce méz

  Folyékony állapotban sárgás árnyalatú, kristályos formában fehér színű, nagyon édes, de enyhe zamatú mézfajta. Magas szőlőcukor tartalmának köszönhetően nagyon gyorsan (akár néhány nap alatt) kristályosodik. Kiválóan alkalmas krémméz előállítására. A többi mézfajtával ellentétben kevésbé savas hatású, ezért gyomorsavtúltengés esetén bátran fogyasztható. Magas vastartalma miatt fogyasztása vérszegénység esetén is ajánlott. Kiváló immunrendszer erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású.

 • Akácméz

  Folyékony állapotban színe a víztisztától a halvány sárgán át egészen a zöldes árnyalatokig terjedhet. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézfajtái közé sorolható. Megfelelő tárolási körülmények esetén, akár egy évig is folyékony állapotú marad. Enyhe akácvirág illatú, lágy és édes ízű mézfajta. Alacsony virágportartalma miatt pollen érzékenyek is fogyaszthatják. Nyugtató és fertőtlenítő hatása miatt emésztési zavarok esetén illetve köhögés csillapítására is használható.

 • Hársméz

  Színe a világossárgától egészen a borostyán-sárgáig terjedhet. Erős, jellegzetesen hársvirág illatú, karakteres, enyhén kesernyés ízű mézfajta. A hársmézben található gyümölcscukor és szőlőcukor arányának köszönhetően a közepesen kristályosodó mézfajták csoportjába sorolható. Nyugtató hatásának köszönhetően fogyasztása álmatlanság esetén ajánlott. A legerősebb gyulladáscsökkentő mézfajta, ezért meghűléses megbetegedések és köhögés csökkentésére is kiválóan alkalmas, de beltartalmi értékeinek köszönhetően fogyasztása az érelmeszesedés megelőzésére is ajánlott.

 • Napraforgó méz

  Színe az aranysárgától a nap-sárgáig terjed. Nagyon illatos, aromás, kesernyés-savanykás ízű mézfajta. Nagy kristályokat alkotva meglehetősen gyorsan kristályosodik. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba. Az egyik legnagyobb savtartalmú mézfajták, gyomorsav túltengés esetén fogyasztása nem javasolt. Magas ásványi anyag tartalmának, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően fogyasztása kiválóan alkalmas az általános egészségügyi állapot javítására, de felső légúti megbetegedések, érelmeszesedés, koleszterin szint csökkentésének megelőzésére is használják.